Musikens påverkan på växter

Byemma

Musikens påverkan på växter

Att musik kan påverka oss människor ett faktum. Det kan användas för att frammana eller förstärka alla möjliga känslor, allt från glädje till sorg. Ett perfekt exempel på detta är soundtracks som används inom film, TV och TV-spel. Men visste du att musik även kan påverka växter och djur på positiva sätt?

Mozarteffekten

Denna positiva påverkan som musik kan ha kallas för Mozarteffekten. Detta begrepp började användas i mitten av 90-talet när en grupp Amerikanska forskare hittade ett samband mellan högre resultat i ett IQ-test när personerna som utförde provet lyssnade på Mozart.

Det gällde ett spatialt IQ-test och trots att man även försökte att se om dessa resultat kunde återskapas med andra ljus eller musikstilar så visade det sig att det endast gällde Mozarts musik, vilket är varför denna effekt kallas för just Mozarteffekten. Du kan läsa mer om Mozarteffekten och dess påverkan på växter och djur här . Så hur kan man använda Mozarteffekten för att påverka växter och djur?

Hur musik påverkar växter

Detta är ingen exakt vetenskap och olika undersökningar kommer fram till olika resultat. Någonting som dock är sant är att växterna faktiskt påverkas av musik. I en undersökning så kan det dock framkomma att växter till exempel dör om de lyssnar på Led Zeppelin medans de växer snabbare när de lyssnar på Mozart och Bach.

På grund av de vitt skilda resultaten så kan det alltså vara svårt att säga om växter har någon favorit genre eller någon favoritlåt. Men en sak är dock säker, musik har en påverkan på växter, djur och på oss människor. Så om du har en växt hemma som kämpar med att växa så kanske du kan spela lite klassisk musik för den då det kan vara precis vad den behöver.

About the author

emma author

appointment-red