Spridningen av musik idag

Byemma

Spridningen av musik idag

Från LP- skivor till CD-skivor till digitala filer, så har sättet som musiken sprids på ändrats en hel del på senare tid. Genom att man har fått fysisk spridning med band och skivor till en digital spridning med hjälp av filer så har man underlättat för många människor att upptäcka ny musik.

Musik på skivor

Musik på LP och CD skivor används flitigt än idag och det finns gott om samlare för bägge som gärna samlar på sig unika objekt. Det är dock vanligtvis dyrare att samla på LP skivor än på CD skivor. Detta beror på att LP skivor vanligtvis inte släpptes i lika stor mängd som CD skivor gjorde.

Det finns även en hel del LP skivor som kostar otroliga mängder på grund av tryckningsfel på fodralet eller liknande saker som helt enkelt inte är lika vanligt när det gäller CD skivor. Trots detta så finns det fortfarande populära samlarobjekt även för CD-skivor.

Digital musik

Tack vare digital musik så är det idag enklare än någonsin tidigare att sprida musik. Med tjänster som Spotify där användare får tillgång till ett massivt bibliotek av musik för en fast kostnad per månad så har de allra flesta människor idag tillgång till en otrolig mängd musik. Det finns artister som tycker att digital musik är orättvist då de tjänar mindre pengar, du kan läsa mer om det i denna artikel på Sveriges Radio .

Detta är någonting som kommer upp med jämna mellanrum innan det försvinner igen. Artister tycker många gånger att de villkor som omger digital musik är orättvisa och klagar på detta tills nya villkor arbetas fram.

Olaglig spridning av musik

Någonting som har varit på tapeten en hel del under det senaste årtiondet är illegal nedladdning av media. Musik men även filmer, tv-serier och spel laddas ned flitigt, detta leder i sin tur till att skaparen inte får några pengar alls då det inte sker någon försäljning.

Det har funnits gott om illegala webbsidor för detta som har kommit och gått men få har blivit så pass uppmärksammade som thepiratebay. De som ligger bakom sidan har varit uppmärksammade i media under en lång tid genom rättegångar samt att de har gömt sig utomlands och liknande saker. Du kan läsa mer om just thepiratebay i denna artikel på Expressen  som trots sin ålder erbjuder bra information om en av de mest välkända fildelningssajterna.

Spridning av musik i framtiden

Det är svårt att säga med säkerhet hur musik kommer att spridas i framtiden. Många nya artister väljer att ge ut en hel del musik gratis genom att sprida sin musik på nätet och sedan tjäna pengar genom att spela live och sälja produkter så som tröjor och liknande saker. Om denna trend fortsätter så är det alltså troligt att musik kommer att fortsätta att vara lättillgänglig.

About the author

emma author

appointment-red