Musik och sömn

Byemma

Musik och sömn

Att man kan lyssna på musik för att slappna av är knappast något revolutionerande, då avslappnande musik i princip är en egen genre, med artister som Enya i första ledet. Något som många kanske inte tänker på är dock att sådan musik kan hjälpa en att sova bättre. Forskare som har gjort studier i frågan har sett att nivåerna av noradrenalin i kroppen sjunker när vi lyssnar på musik innan vi ska sova. Noradrenalin är ett stresshormon, och lägre nivåer av detta hormon betyder med andra ord att vi är mer avslappnade och således har lättare för att sjunka ner i sömn.

Exakt vad som är avslappnande musik är dock individuellt, och kan med andra ord variera stort. I en av studierna som nämndes ovan använde man sig av klassisk musik, vilket visade sig ha stor effekt. I studien fick människor med sömnproblem prova att under tre veckors tid lyssna på klassisk musik i 45 minuter innan de skulle sova. Hela 85 procent av deltagarna rapporterade att de sov bättre än tidigare med denna nya vana, och att de således mådde bättre i vardagen generellt. Eftersom någon särskild hänsyn inte hade tagits till deltagarnas musiksmak, kan klassisk musik med andra ord sägas vara en genre som sannolikt fungerar för de flesta. Om man däremot inte tycker om klassisk musik, eller vanligtvis lyssnar på en genre som är mycket olik klassisk musik, kan det vara en helt annan typ av musik som ger den eftersökta avslappnande effekten. Någon som lyssnar på death metal till vardags kanske exempelvis tycker att det är avslappnande att lyssna på klassisk rock när de ska sova, och någon som tycker om techno kanske lyssnar på lugnare, monoton elektronisk musik, vilket uppnår samma effekt som den klassiska musiken.

 

Om man inte har en skön säng spelar det dock ingen roll vilken musik man lyssnar på innan man ska somna – man kommer antagligen ändå att ha problem. Förutom att det kan vara svårt att somna för att man inte kan ligga bekvämt, kan en dålig säng också leda till att man får problem när man vaknar på morgonen, till exempel ryggvärk eller stel nacke. Förutom att införa den nya vanan att lyssna på musik på kvällen ska du med andra ord också se till att köpa en bra säng som en kontinentalsäng för att få den optimala sömnen. Du hittar ett stort utbud av sängar för alla smaker på Furniturebox.se.

About the author

emma author

appointment-red