Sport och musik

Byemma

Sport och musik

Vissa hävdar att sport och musik inte hör ihop. Men faktum är att det finns massor av exempel som tyder på motsatsen. Så gott som varenda större mästerskap i de stora sporterna åtföljs av en signaturmelodi som inte sällan blir en stor hit. Och många idrotter har sina egna låtar, som är starkt förknippade med just den sporten. Basketen har den gamla hip hop-låten “Basketball” med Kurtis Blow, och boxningen har den klassiska Rocky-låten “Eye of the Tiger” med gruppen Survivor. För att bara nämna några. Dessutom verkar det som om det finns starka band mellan utövare av sport och musik. Många elitidrottare dejtar musiker och artister, och det finns en hel del exempel på idrottare som till och med byter karriär och satsar på musiken i stället.

Musik i mästerskap

När det gäller större mästerskap, inte minst inom fotbollen, dyker det alltid upp ett antal nya låtar. Först och främst brukar det komma en officiell EM- eller VM-låt. Som exempel kan nämnas Shakiras “Waka Waka (This Time for Africa)” som blev en stor hit i samband med fotbolls-VM i Sydafrika 2010, eller varför inte låten från fotbolls-EM 2016, “This One’s For You” med svenska Zara Larsson och franske David Guetta. Utöver dessa officiella mästerskapslåtar brukar det även lanseras nationella låtar för de olika deltagande nationerna. I Sverige har vi en lång tradition av dessa “inofficiella hejaramsor”, och mest känd av alla är troligen GES megahit “När vi gräver guld i USA” från fotbolls-VM i USA 1994. Något guld blev det inte den gången, men väl ett bragdartat brons. Guld blev det dock för upphovsmännen, vars skiva sålde i stora mängder. GES spelar i sommar på ett stort antal platser i Sverige, efter att ha gjort comeback förra året. Räkna med att få höra deras fotbollslåt under dessa konserter.

Idrottare som artister

Ett annat tecken på att sport och musik faktiskt hör ihop, är att det finns gott om exempel på idrottsmän som sadlat om och satsat på en karriär inom musiken. Och då handlar det inte bara om några halvkända profiler inom minigolf, utan om riktigt stora idrottsmän. Ett av de mest kända exemplen i Sverige är troligen tennislegenden Mats Wilander. Wilander anses vara Sveriges näst bäste tennisspelare genom tiderna efter Björn Borg, och han rankades länge som etta i världen. Men när karriären sjöng på sista versen startade han en parallell karriär som sångare och gitarrist. Andra svenska exempel är Pernilla Wiberg, Mats Rubarth samt Björn Borg och Tomas Brolin, som tillsammans med Dr Alban och Mattias Frisk utgjorde gruppen “Friends In Need”. Internationella exempel är friidrottaren Carl Lewis och basketspelaren Shaquille O’Neal.

About the author

emma author

appointment-red